Laatst geupdatet: 01-04-2025
Geschreven door: Practoraat Sociaal Veilige Sport
Op maandag 24 maart kwamen docent-onderzoekers, stuurgroepleden en collega’s van 19 mbo-instellingen samen op Papendal voor een informatiebijeenkomst van het practoraat Sociaal Veilige Sport. Een dag vol inspiratie, mooie gesprekken en nieuwe inzichten om de sport sociaal veiliger te maken. “Een opgave die belangrijker is dan ooit”, aldus dagvoorzitter Jos Lipsch.
De bijeenkomst begon met een aangrijpend verhaal van keynotespreker Marijn de Vries, oud-profwielrenner en journalist. Ze deelde haar persoonlijke ervaringen met grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. De impact van haar verhaal was duidelijk voelbaar in de zaal, wat het belang van een veilige sportomgeving nog eens benadrukte. Aansluitend gingen aanwezigen openhartig in gesprek met elkaar.
Naast inspiratie delen en met elkaar verbinden, was deze bijeenkomst de uitgelezen kans om managers en collega’s van aangesloten mbo-instellingen bij te praten over de stappen die zijn gezet in de onderzoeken. Verdeeld over drie onderzoekslijnen onderzoekt het practoraat hoe sport en bewegen-opleidingen kunnen bijdragen aan een versnelling van de transitie naar sociaal veilige sport. De eerste onderzoekscyclus is in volle gang en richt zich vooral op verandering binnen de opleidingen zelf. In de volgende fase wordt ook het werkveld erbij betrokken.
Na de pauze was het tijd voor een energizer. Door middel van een gedragsoefening lieten docent-onderzoeker Lex Slaghekke en Jeroen Kleinjan de groep inzien dat een transitie niet vanzelf gaat en tijd kost. Vervolgens volgden deelnemers workshops onder begeleiding van docent-onderzoekers en gingen ze zelf aan de slag met de nieuwe instrumenten en inzichten die binnen het practoraat zijn ontwikkeld. De gespreksstarter en het scenariospel zijn bijvoorbeeld hulpmiddelen die helpen om het gesprek aan te gaan over sociale veiligheid, met docenten en studenten. Ook werden workshops gegeven over de beroepsstandaard en transitie-experimenten. Het was fijn dat er zo goed werd meegedacht, we zijn blij met alle waardevolle feedback! We kunnen niet wachten om met alle teams én studenten verder aan de slag te gaan.
Ook op het gebied van communicatie zijn grote stappen gezet in de afgelopen maanden. Een hoogtepunt van de bijeenkomst was dan ook de lancering van de gloednieuwe website. Practor Daniëlle van den Bijgaart-Pol vertelt trots: “Een sociaal veilige sportomgeving maak je samen. De nieuwe website helpt om ons verhaal te vertellen en breder te delen.” De website biedt inspiratie, kennis en concrete hulpmiddelen voor iedereen die zich inzet voor sociale veiligheid in de sport. Van student tot (potentiële) partner. “Verspreid de website vooral in je netwerk om samen meer impact te maken!” spoort Daniëlle de groep aan.
Op de hoogte blijven? Zet de nieuwe website onder je favorieten en volg het practoraat Sociaal Veilig Sport op LinkedIn.