Veel gestelde vragen

Meer weten over ons practoraat? Hieronder beantwoorden we de veel gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via het formulier.

Een practoraat is een expertiseplatform binnen een MBO-instelling. Daar wordt praktijkgericht onderzoek uitgevoerd. Het hoofddoel? Kennis en innovatie verspreiden én mensen opleiden tot vakmensen vol vernieuwende ideeën, klaar voor de snel veranderende wereld.  
Een practoraat bestaat uit een kenniskring van practor en docent-onderzoekers. Maar het gaat niet alleen om hen! Ook docenten, studenten én werkveld doen mee. Op die manier vormt een practoraat een belangrijke schakel tussen onderwijs, onderzoek en (lokale) bedrijven. 
Het practoraat Sociaal Veilige Sport is uniek. Negentien mbo-instellingen uit heel Nederland vormen samen dit practoraat. 

Het practoraat Sociaal Veilige Sport kijkt door de bril van transitie naar sociaal veilige sport. We leggen het graag uit aan de hand van onze explainer

Samen maken wij de sport veiliger. Dit kunnen wij niet alleen. Wil je meer weten, meedoen aan een onderzoek of advies? Of heb je een andere vraag? Neem dan contact met ons op. 

Het practoraat Sociaal Veilige Sport is een samenwerkingsverband van negentien mbo-instellingen uit heel Nederland. Namens iedere mbo-instelling is er een docent-onderzoekers verbonden aan het practoraat. Daarnaast bestaat het practoraat uit twee practoren. Ook werkt het practoraat Sociaal Veilige Sport nauw samen met inhoudelijk experts en samenwerkingspartners uit het werkveld. 

Bij het practoraat Sociaal Veilige Sport zijn twee practoren aangesteld die als gezamenlijk boegbeeld het geheel coördineren, De practoren jagen aan, inspireren, monitoren en evalueren. Verder beheren zij de onderzoekscyclus en zorgen voor docentprofessionalisering. Ook onderhouden de beide practoren het contact met inhoudelijke experts en samenwerkingspartners.” 

Een op de twee heeft als kind minimaal één keer te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag tijdens het sporten*. Grensoverschrijdend gedrag kan ervoor zorgen dat sporters stoppen met sporten en blijvende problemen krijgen. Dit heeft negatieve gevolgen voor hun gezondheid en ontwikkeling. Daarom is het nodig dat de sport sociaal veiliger wordt! 
 
*48,6% heeft als kind minimaal één gebeurtenis van grensoverschrijdend gedrag meegemaakt tijdens het sporten, waarbij deze gebeurtenis indruk heeft gemaakt (Mulder et al, 2020). 

We doen praktijkgericht onderzoek om erachter te komen wat echt werkt om te komen tot een sociaal veilige sport, in het onderwijs én de praktijk. We kijken hierbij naar drie factoren: context, bekwaamheid en randvoorwaarden. Met ons onderzoek willen wij vanuit de Sport en Bewegen opleidingen van het mbo, bijdragen aan een versnelling van de transitie naar sociaal veilige sport. Dit doen we aan de hand van drie onderzoekslijnen. We starten bij het vergroten van de sociale veiligheid in de Sport en Bewegen teams. In de tweede onderzoekslijn richten we ons op experimenten die bijdragen aan sociaal veilige sport in het werkveld. In onze laatste onderzoekslijn brengen we alles wat we geleerd hebben weer terug in het onderwijs, met als doel om sociaal veilige sport integraal te verweven in het curriculum.  


Wil je graag meer weten over onze onderzoeken? Je kunt hier het practoraatsplan vinden. 

De betekenis die het practoraat geeft aan sociaal veilige sport, leggen we graag uit aan de hand van onze explainer.